Dank je wel voor deze eerste Kerstdag ervaring

Vandaag is het eerste Kerstdag en nu schreef ik enkele dagen geleden dat ik Kerstmis een hypocriet feest vind. Nu moet ik erbij zeggen dat dat niet veranderd is. In mijn opmerking bedankte ik op het einde ook J en A voor de uitnodiging om bij hun eerste Kerstdag te komen vieren. J en A en hun kinderen zijn gelovig en horen bij de z.g. Baptistengemeente. Laat ik ook even vermelden dat ik Rooms Katholiek ben. Niet alleen gedoopt, de eerste communie gedaan maar ook het vormsel heb ontvangen en tot mijn 15e verjaardag wekelijks op zaterdag naar de kerk ben geweest.
Waarom tot mijn 15e vragen jullie je waarschijnlijk af? Op mijn 15e ging ik in de horeca werken. Op zaterdag tot van ‘s middags tot 23:30 uur (zaterdagmis ging niet lukken want deze was om 18:30) daarna op stap. Thuiskomen op zondagochtend rond 03:00 – 04:00 was geen uitzondering. En dan dezelfde zondag weer werken van 11:00 tot 23:00 uur. Het woordje kerk had in mijn jonge leven plaatsgemaakt voor geldverdienen en stappen. Wanneer ging ik dan wel naar de kerk. Net zoals alle hypocriete mensen met Pasen en Kerst. En dan zat ik tussen alle andere hypocriete mensen een half uur tot uur voor aanvang van de mis steevast vooraan in de kerk. Mijn ouders daarin tegen ging wat later naar de kerk en als wekelijkse kerkgangers moesten zij met die dagen achterin gaan zitten of zelfs blijven staan.

Nu zijn de verschillen tussen de Katholieken en Baptisten niet zo groot. Ze hebben alleen een andere van mening over de interpretatie van de Bijbel. Baptisten zijn bijbelse literalisten–zij geloven in de letterlijke en historische nauwkeurigheid van de Bijbel. Katholieke onderwijs, aan de andere kant, onderhoudt dat, terwijl volledig geïnspireerd door God, de Bijbel historische onnauwkeurigheden bevat en in culturele en historische context kan worden geïnterpreteerd.

Nu ken ik J al bijna 23 jaar en heb vanaf het begin dat ik hem ken mateloos respect voor zijn geloof. Iemand die in deze tijd zoveel tijd en passie in zijn geloof steekt geniet in mijn ogen respect. En deze J, waar ik al 23 jaar collega en vriend mee ben belde mij begin oktober ergens op of ik geen zin had om Kerstmis te vieren bij hun thuis. Ik had tot die datum geen uitnodiging van iemand anders ontvangen. Ook wil ik dan geen smoes verzinnen dat ik even in mijn agenda moet kijken of ik iets anders (lees beters) heb. Nee, je hebt een afspraak met iemand of met niemand of je hebt om welke reden dan ook geen interesse (ehhh zin) om te komen. De 25e december was blanco dus ik heb meteen volmondig ja gezegd.
In de week voor Kerstmis belde hij mij om te vragen of de uitnodiging nog steeds stond. Hij zou ook het leuk vinden als ik mee naar de mis (om 09:00) zou gaan. Ik hoefde daar niet lang over na te denken en heb daarop positief geantwoord. Het was heel lang geleden dat ik naar een Kerstviering was geweest en misschien was het voor mijzelf ook wel goed om weer eens een viering bij te wonen.

Bij de Katholieke kerk kom je binnen en neem je plaats. Dan is er de mis waarbij twee keer een boodschap uit de bijbel wordt voorgelezen. Er volgt een preek, we delen het brood, sluiten af en gaan daarna als individuen naar huis. Tot op de dag van vandaag heb ik dit met velen als normaal ervaren. En zo had ik me het geheel ook voorgesteld maar niets is minder waar. Voor binnenkomst werd ik reeds welkom geheten en mij vriendelijk de hand geschud. Een ervaring die ik binnen de Katholiek kerk nog nooit heb meegemaakt. Bij binnenkomst was het een gezellige drukte van jewelste, ouders met kinderen, jong volwassenen, gehandicapten en ouderen stonden gezellig met elkaar in het voorportaal met elkaar te praten en een kop koffie te drinken. Ik was een vreemde maar werd daar door vreemden verwelkomd. Men wenste mij zeker 25 misschien wel meer keren een fijne Kerst toe. Ik sta niet vaak met mijn mond vol tanden, maar deze eerste Kerstdag dus wel. Dit had ik bij de Katholieke kerk nog nooit meegemaakt. Nu had ik het geluk om met een voor aanvang van de dienst even met een andere Baptist te praten. Natuurlijk kon ik het niet laten om over mijn gedachte van hypocriete Kerst te beginnen. Samen hebben wij een diep gesprek gehad over zijn en mijn Kerstgedachte. Een heerlijk gevoel heb ik daaraan overgehouden.

Na de dienst nog wat handen geschud en later met mijn vrienden naar hun huis gegaan om samen Kerstmis verder te vieren. Als we het hebben over materialisme en ervaring is dit een ervaring die ik voor altijd zal meenemen. Ik ben een ervaring rijker geworden deze Kerstmis. Niet dat ik een overstap ga maken naar de Baptistenkerk maar de warmte die ik op deze dag binnen deze kerkgemeenschap voelde pakt niemand mij meer af.

 

 

 

 

 

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.