Excuus aan de collectant bij de Albert Heijn

We kennen het allemaal wel, je loopt weg met je boodschappen en ziet vanuit een ooghoek hoe een collectant zich haast om jou te pakken te kunnen krijgen terwijl je daar überhaupt geen zin of interesse in hebt. Het gebeurde mij dus ook.

“Mijnheer” vraagt een slungelige jongeman vriendelijk “mag ik u iets vragen”
“Dat heb je bij deze al gedaan” zeg ik met een glimlach op mijn mond. Dit is dan ook een van mijn vaste uitspraken en ik vind het tot op de dag van vandaag nog steeds een leuke opmerking. Meestal volgt dit standaard door de te zeggen “je wilt nog een vraag stellen?” maar bij colportage heb ik daar niet zo veel zin in.
“Maar ik heb geen interesse”
“Maar het gaat om arme kindertjes in donker Afrika”
“Nee, geen interesse” zeg ik op een nette toon.
“Dus u vind het niet erg wat daar gebeurd in Afrika”
“Dat zijn jouw woorden” zeg ik op een wat directere toon “Maar ik heb geen nog steeds geen interesse”.
“U kunt toch wel een euro missen voor die kinderen in donker Afrika”
“Nee, nog steeds geen interesse”
“Triest hoor dat u niets wilt missen voor die kinderen in donker Afrika”
“Vriend” zeg ik nog steeds op een nette en rustige toon terwijl ik mij gruwelijk aan het opwinden ben “Ik heb onlangs de diagnose kanker met stadium 4 gekregen en weet niet hoe lang ik nog leef. Dus weet jij wat mij die …kinderen in Afrika interesseren! Geen zak, helemaal niets. En van die euro die jij hier ophaalt komt er nog geen eurocent op de plaats van bestemming. Dus nogmaals, geen interesse. En een fijne dag”
“Sorry mijnheer” stottert de jongeman met zichtbare rode oortjes “ik wist niet dat u kanker had”
“Hebt” corrigeer ik hem “ik ben nog niet dood”
“En natuurlijk weet je niet dat ik kanker heb, staat toch ook niet op mijn voorhoofd getatoeëerd!”
“Kijk als ik nee zeg dan is het nee!  Ik begin een beetje gek te worden van al deze goedbedoelde liefdadigheidsacties. Vorige week is het voor een of andere de overstroming,  nu voor de kindjes in donker Afrika, er is ook al een collecte lopende om de konijnen die in Austin (Amerika) bij de formule een een gehoorschade hebben opgelopen deze een speciale worteltherapie te geven. Gewoon kappen met die handel.”
“Mijn excuus” zegt de jongeman al dan niet gemeend en ik vervolg glimlachend mijn weg.

Opmerking
Ik wil mijn oprechte excuses aanbieden over bovenstaande aan deze collectant. Zelf heb ik jaren voor verschillende goede doelen gelopen waaronder Jantje Beton en weet hoe belangrijk deze vrijwilligers zijn. Ga lekker door met liefdadigheid want zonder jullie komt er nog minder van terecht. Alleen een tip, als mensen geen interesse hebben dan hebben ze geen interesse en is het niet de sport om ze alsnog over te streep te halen door het doen van bepaalde uitspraken.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.