Geduld is ….. ehmmmm weet het eigenlijk niet

Het hele leven bestaat eigenlijk als je het goed bekijkt uit wachten. We wachten bij de supermarkt om te mogen afrekenen, bij de bakker of slager moeten we op zaterdag wachten voor onze bestelling, we wachten in de parkeergarage bij de betaalautomaat en we wachten totdat onze werkgever het salaris heeft gestort. Maar dat laatste zijn we gewend. Het tegenovergestelde van wachten is haasten. We haasten ons in het verkeer naar huis, waar we ons haasten om te kunnen eten, we haasten ons met onze kinderen naar het sporten of ballet of muziekles of scouting of ….., we haasten ons voor onze klanten of onze baas, onbewust haasten we ons de hele dag. Samenvattend ons hele leven bestaat uit wachten en haasten. En eigenlijk is dat het verhaal van deze avond. Ik heb me gehaast naar de ziekenhuisapotheek voor mijn Sutent tabletten en moest wachten omdat er om 18:00 uur nog 10 mensen voor me waren. Nu heb ik tegenwoordig niet zoveel haast meer en dat wachten stoort me ook niet zo.

In de situatie zitten er dus meerdere mensen te wachten en te zuchten voordat ze aan de beurt zijn. Zo ook hier. Ik zit langs een snelle 45er en een dame zeker op leeftijd en ik kon het weer niet laten.

De man in pak gaat al met enige frustratie zitten en kijkt zenuwachtig naar het bord met de nummertjes. Hij weet dat hij nog even geduld moet hebben. Op een gegeven moment, hij zit al zeker een minuut hoor ik hem tegen de vrouw op leeftijd zeggen “het duurt hier altijd zo lang”.
Waarop zij de bevestiging geeft “Ja, ik moet ook altijd wachten”.
Zelf denk ik wat moet een dame op leeftijd om 18:00 uur in de apotheek, dat is hetzelfde als bejaarden die om 17:30 bij de supermarkt staan en met trillende handjes tegen de cassiere zeggen dat ze wel gepast kunnen betalen. Deze bevolkingsgroep kan ook tussen 09:30 en 16:30 gezellig boodschappen doen.
“Ik heb het nog zo druk en moet zoveel doen vanavond dat ik er dit eigenlijk niet bij kan hebben” zegt hij al append op zijn smartphone
“Ik moet hier wel naar toe” zegt de oudere dame “bij een streekapotheek hebben ze dit allemaal niet wat ik nodig heb”
En het bord geeft met een geluidssignaal een nieuw nummertje aan waarbij beiden gestresst kijken of ze nog niet aan de beurt zijn.
“Pffffff, ik erger me dood, en ik moet echt weg” zegt hij tegen de dame heftig op zijn telefoon kijkend
“Ja”, kreunt oma “Ze hebben ook tijd zat hier”
In de ziekenhuisapotheek hebben ze vijf balies die alle vijf bezet zijn. Op dat moment besluit ik de barmhartige eikel uit te hangen.
“Als u haast heeft dan mag u mijn nummertje wel hebben, ik heb tijd genoeg”
“Oh zegt de man, dat zou fijn zijn, maar u zit hier toch ook al een tijdje” en hij kijkt mij met een scheel oog aan het andere oog kijkend op WhatsApp.
“Ja” zeg ik “maar ik heb de tijd, tijd die ik ook eigenlijk niet kan missen. Maar dat vind ik niet meer erg”
“Goh” zegt de dame “dat soort mensen zie je niet vaak meer”
‘Nee, ik behoor dan ook tot een uitstervend soort” en ik geef mijn kaartje richting de man die opkijkt vanaf zijn telefoon
“En als je terminaal bent, dan hoef je je niet meer te haasten, alles is tijd relatief”
De man maakt een slikkend gebaar, staart naar zijn telefoon en geeft te kennen dat hij mijn kaartje niet meer wil hebben.
“Wat heeft u dan” zegt hij zonder op te kijken. De app berichten zijn zo belangrijk denk ik.
En ik vertel hem wat ik heb en zonder me aan te kijken al append zegt hij “ja, maar dan wil je toch ook snel aan de beurt zijn”
“Nee hoor, waarom? Ik heb geen haast en ik vind dat ik snel genoeg aan de beurt ben”
“Hmmmmm, dat bedoel ik zo niet”

“Wat bedoeld u zo niet” en ik weet wat ik heb gezegd,  ik bedoel het wel zo wel, heerlijk om dubbelzinnig te zijn. I love it. Ik ben toch een echte eikel.
Het bord geeft aan dat ik aan de beurt ben en we stoppen het gesprek.
Op mijn groet “Fijne dagen” krijg ik een zwaaihandje toegeworpen want de telefoon van de man heeft het gesprek alweer overgenomen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.