Hart voor donatie is reeds gereserveerd

Enige tijd geleden belde een hele hele goede vriend mij op. Nu gebeurd dit wel vaker dat goede vrienden en kennissen mij bellen maar dit telefoontje had ik eigenlijk niet verwacht. Mijn vriend, ik zal hem omschrijven is als je hem niet kent een echte autofanaat. Zegt in sommige gevallen niet veel maar lost het probleem wel op. Een heel nauwkeurig en precies persoon. Fijn om zo iemand in je vriendenkring te hebben, vooral als jezelf twee linker handen hebt. Ik ken hem al jaren, zijn samen ook vaak weggeweest en mag hem erg graag. Nu schreef ik net dat ik dit telefoontje niet had verwacht en dat was ook zo. Wij bellen elkaar nagenoeg nooit, appen wat en spreken wat af voor een volgende meeting. Nu heb ik het zelf wat laten verwateren, maar daar heeft mijn hele vriendenkring begrip voor. Horeca speelt zich namelijk altijd in het weekend af. Net als leuke dingen doen.

Mijn vriend belde en vroeg (het gesprek duurde wel wat langer dan ik hier omschrijf) of hij mijn hart nog goed was en indien dat het geval zou zijn hij het na mijn overlijden mocht hebben. Nu weet ik dat hij onlangs een hartaanval heeft gehad dus ik stond ook niet vreemd te kijken toen hij dat vroeg. Op de vraag op welke termijn hij het nodig had wist hij eigenlijk geen antwoord te geven. Maar dat het van hem even mocht duren was verder geen probleem. Begin januari trof ik hem op een evenement en toen kwam hij met een tweede vraag. Zijn vraag was of hij ook nog mijn prostaat mocht hebben. Daar heb ik enigszins negatief op geantwoord, want je wilt toch geen l.. van 1m83 hebben. Daar heeft waarschijnlijk mijn Marvel held Peter North zelfs een probleem mee. Maar mocht het zover komen, mijn prostaat staat ook voor jou gereserveerd.

Even terug naar de realiteit, wat is er nog goed in mijn lichaam? Mijn ogen, huid, lever, alvleesklier….. Als er nog mensen zijn die iets nodig hebben laat het maar weten, dan maak ik wel een lijstje. En eigenlijk zouden meer mensen dat moeten doen, het donor worden. Helaas mag ik vanwege mijn ziekte geen donor meer zijn en heb mij dan ook na ruim 30 jaar afgemeld. Ik vond het prachtig nieuws op 13 februari 2018 toen na een miljoenenverslindende campagne Pia Dijkstra het voorstel er in de eerste Kamer doorkreeg.  Alle volwassen Nederlanders zouden voortaan automatisch orgaandonor zijn, tenzij hij of zij expliciet aangeeft (ik geloof ergens in 2020) dat niet te willen. Met 38 stemmen voor en 36 stemmen tegen (tegen stemmen tegen een voorstel dat mensenlevens redt, stelletje mafkezen daar in de eerste kamer) zou in 2020 de nieuwe wet kunnen gaan.

Nu hoor ik vandaag dat er in 2018 274 (geloof ik) donoren zijn geweest op een sterfteaantal (getallen 2018 nnb) van ruim 150.000 in 2017. Dus is er anno 2018 met het bewust maken om donor te worden iets veranderd. Nee, helemaal niets jammergenoeg. Ik kijk uit nu al reikhalzend uit naar de post 2020.

2 antwoorden
 1. Dik ten Brinke
  Dik ten Brinke zegt:

  Zo Twan dat is zeker een telefoontje die je niet verwacht maar voorlopig ben je nog hier op de aarde neem ik aan.
  En om een vriend te helpen zou ik het ook doen als ik in jou situatie zou zitten.
  Maar daar moeten we voorlopig maar niet bij stilstaan, geniet van het leven zolang het nog kan vriend en sterkte groetjes Dik

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.