Nietszeggende SBS reportage over groei pillenverslaving

Deze ochtend hoorde ik op “de Telegraaf” van de Nederlandse nieuwszenders te weten “Hart van Nederland” het bericht dat er een enorme toename was van gebruikers van de verslavende pijnstillers Oxycodon en Oxynorm. Het bericht werd zo gebracht dat er iets nieuws gaande was in Nederland. Nu ben ik zelf ook gebruiker van beide medicijnen en mag me dan bij deze ook verslavingsdeskundige noemen. Maar ik heb nog nooit zoveel kwats gehoord. Vergis je niet ik ben wel van vandaag, lees ook boeken, kan ook schrijven en heb zelfs internet op de plaats ik waar ik nu woon. Ook ik weet dat deze (maar ook vele andere) pijnstillers verslavend zijn. Ben echt niet van gisteren, kom ook niet uit en ei of zo, maar alleen deze reportage moet je wel met het nodige pakje (geen korreltje) zout aanhoren.

Ik ga even terug naar mijn jeugd eind jaren 80, ik was toen ongeveer 24-25 jaar jong. In die tijd kocht ik samen met een vriend van mij een caravan in het alom bekende Ellemeet of all places. Als je niet weet waar het ligt dan zeg ik een uur teruglopen van de kroeg uit Renesse. We kochten samen deze caravan om zo in het weekend goed te kunnen stappen, te kunnen zuipen en ja, ook om het loslopend Duits sprekend wild (sorry dames) te kunnen versieren. Oh ja, er was ook nog strand in de buurt maar dat hebben we overdag niet zo vaak gezien. Er was bij ons altijd drank aanwezig,  dus wij waren al vrij snel populair. Wij waren niet de enige populaire jongens daar, zo waren er ook populaire jongens die populaire rookwaren bij zich hadden. Dan praat ik over het alom bekende Nederwiet en dat was toen al best wel spannend als je dat in je bezit had.
Nu ben ik geen zeikerd maar op de een of andere manier had ik iets tegen alles wat met drugs en zo te maken had. Wel heb ik ooit de gedachte gehad om met LSD te experimenteren want dan zag je de muzieknoten uit je radio komen. Dat leek mij toen wel heel erg gaaf. Maar na een excursie op het politiebureau (met school) ben ik toch op andere gedachten gebracht. Zodoende heb ik nooit geexperimenteerd met dit soort geestverruimende middelen. Mijn vriend wel, die durfde in die tijd toen werkelijk alles. Ik weet nog goed dat we in de zon op een weitje lagen en er een een dikke joint werd gedraaid.  Heel gemoedelijk ging de joint rond en iedereen (behalve deze held hier) nam een hijs, mijn vriend zelfs twee. Het werd heel gezellig, vooral toen de joint een tweede en zelfs een derde keer rond ging. Iedereen lachen, ze hebben roze olifanten voorbij komen behalve mijn vriend. Hij zag niets, voelde niets en rookte zonder lachen de joint verder op zonder te lachen, zonder roze olifanten, zonder niets. “Kom we gaan weer wat drinken” zei hij toen hij de joint opgerookt had want hier ga ik niet blij van worden. De rest van het groepje heeft twee uur gelachen op het veldje en wij gingen verder aan het bier.

Wat heeft bovenstaand verhaal nu met de verslavende pijnstiller(s) te maken zul je je afvragen. Ik denk dat je zelf de kracht moet hebben om ze wel of niet te gebruiken of te misbruiken. De eerder genoemde tabletten slik ik ook met enige regelmaat maar meestal alleen om in slaap te komen en de laatste tijd om ook mijn verkoudheid en ophoesten van slijm te onderdrukken. Daarnaast heb ik wel de kracht en de discipline om ze ook niet te slikken als ik me goed voel. Zelfs als de arts of het etiket aangeeft dat ik ze mag slikken als ik iets voel of denk te voelen. Want dat ik constant iets voel en dat het bergafwaarts met gaat weet ik ook wel. Alleen geeft me dit niet het recht (vind ik) om voor de kat zijn viool de maximale dosering te slikken.
Als daarnaast in de SBS6 reportage een of andere jonge knappe zweefteef, versierd met diverse tatoeages en paars gekleurde haren in een zielige verwoording verteld dat ze in het verleden slikte en een jaar na het afkicken (hoezo afkicken) nog steeds wel eens zin heeft in een pilletje dan denk ik pleur op met die onzin. Je bent baas over je eigen lichaam en je weet wat er kan gebeuren met dit soort pillen. Net als toen ik jaren geleden op een veldje in de zon lag ergens in de buurt van Renesse, toen had ik ook de discipline. En nu mijn einde nadert heb ik ook weer zin om te roken. Ik vind de geur van rook nog steeds heerlijk al hoewel ik nu bijna weer 2,5 jaar gestopt ben. Maar mijn verstand zegt dat ik dat beter niet kan doen ook al zal ik er niet korter of langer door leven.

Nu wil de overheid (daar komen de fatsoenrakkers weer) kijken of ze ook dit aan banden kunnen brengen. Wat een flauwekul, dan komt er in de zorgpolis een regeltje dat je nog maar zoveel pilletjes per jaar mag slikken, net als het aantal keren fysiotherapie. Of bijverzekeren want daar zijn ook goed in. Want op alles wat we kunnen registreren kunnen we ook maatregelen of boetes heffen. Beste overheid kijk eens in de spiegel wil je wat doen aan verslaving (ook aan deze trouwens) neem dan eerst ons gedoogbeleid eens goed onder de loep. Er zijn 573 (telling 2016) coffeeshops waar je per direct kunt scoren. Waar de echte probleemgevallen zitten. Dit zal wel teveel werk zijn of nieuwe persoonlijke bedreigingen opleveren waar je begrijpelijk niet op zit te wachten.

En ja, SBS6, deze reportage / melding is ook een half jaar (juni 2018) geleden al uitgezonden op RTLnieuws dus was er niets anders voorhanden? Doe anders maar weer een aanmelding van of ander dom irritant programma met Gordon. Daar irriteer ik me inmiddels korter aan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.