Regisseur van mijn eigen begrafenis (2) – update 29-11

In het begin van mijn ziekte had ik zoals ik reeds eerder schreef mijn “vaste” contactpersoon bij het uitvaartcentrum reeds geinformeerd over mijn status. Ik ben dan wel terminaal maar ondanks alles trek ik het wel in mijn eentje. Ik heb een eigen gedachte hoe mijn begrafenis er in ieder geval niet uit moet zien. In ieder geval geen treurige bedoeling en na afloop dus ook geen kleffe Dela cake die aan je gehemelte plakt. En die je dan met koffie of thee of fris of je duim van je gehemelte moet verwijderen. Nee, om alles zoals ik het graag zou wil hebben, het is tenslotte mijn dag, moet je het ook goed vastleggen en daar zijn we vanmiddag dus mee begonnen.

Aangezien ik hier nu voor de derde keer kom in zeven jaar heb ik natuurlijk gevraagd of ik geen VKK kon krijgen. Nu vragen jullie je waarschijnlijk af wat VKK is, maar voor degene die dat niet weten dat is Vaste Klanten Korting. Mijn begrafenis zal anders zijn dan een normale maar sommige kosten heb ik in ieder geval niet. Zo kom ik namelijk met mijn eigen VolksWagen en Westfalia begrafenisaanhanger dus dat scheelt weer de nodige euro’s. En foto’s en video-opnames hoeven we ook niet te maken want ik weet niet wie deze graag zou willen hebben in zijn of haar collectie. Dus enige besparing is op voorhand al gerealiseerd.

Ik heb samen met mijn contactpersoon al veel geregeld en er moet nog veel geregeld worden maar dat traject mag wat mij betreft nog wel even duren.  Het concept voor de kaart is zo goed als klaar, zelfs de teksten zijn al deels bekend. Misschien weten jullie het niet maar ik heb een RK opvoeding genoten echter heb deze een beetje (vanaf mijn 15e) verwaarloosd. Wel vind ik dat een priester (die heb ik ook al uitgezocht) deze dienst moet verzorgen. Deze priester, ik ken hem persoonlijk, heeft de uitvaart van zowel mijn vader als mijn moeder verzorgd, is een man naar mijn hart. Alleen al daarom zou je naar zijn dienst toe gaan. Dit laatste ga ik dan ook doen. Niet voor het geloof, maar voor de persoon.

De kist was geen moeilijke keuze, dat gaat een goedkope worden. Alleen wil ik daar een thema (daar kom ik later op terug) aanhangen. Nu vraag je je waarschijnlijk af wat ik met een thema bedoel maar laat ik dit even uitleggen. Ik heb mijn vader 7 jaar geleden begraven in een witte kist. Waarom ik heb gekozen voor de kleur wit? Mijn vader was een eerlijke hardwerkende man, heeft nooit gevloekt (ja, twee keer dat ik weet en dat ging over mij) in zijn leven. Dus als iemand een witte kist verdiende was hij het. Mijn moeder heb ik 2 jaar geleden mogen begraven in een rode kist. Rood als teken van de liefde. Ook mijn moeder verdiende dat. En nu ben ik aan de beurt. Ik verdien geen zwarte kist want zo’n verkeerd persoon ben ik niet, maar een witte verdien ik al helemaal niet. Nu kan ik daar tussenin gaan zitten en een grijze uitvoering nemen. Maar dan denken jullie meteen aan de “50 shades of grey” en dat gaan we dus niet doen. Op dit moment ben ik er dus nog niet helemaal uit. Maar ik gelukkig nog tijd.

En dan de bloemen. Waarom zou ik bloemen op mijn kist willen hebben? Voor veel geld bloemen bestellen bij een plaatselijke ondernemer die dan na afloop ergens worden neergelegd en een dag later verlept en verwelkt worden weggegooid. Ik vind veel dingen geen zonde, maar dit dus wel. Dus heel duidelijk geweest bij het uitvaartcentrum geen bloemen.

Ook over de verzorging na mijn overlijden ben ik vrij duidelijk geweest. Ik wil niet verzorgd worden en er zal ook geen mogelijkheid zijn om mij na mijn overlijden nog te zien. Heb in mijn jeugdjaren een trauma gehad bij het zien van een opgebaarde overledene. Als je me wilt zien kom dan langs als ik leef en niet als ik er “mooi” bij-lig. Dus daar waren we het ook snel over eens.

Tot hier ging het gesprek eigenlijk best wel goed tot we bij de muziek aankwamen en toen ik mijn contactpersoon het openingslied op youtube liet horen werden mijn ogen nat. En nu ik dit zo met jullie deel worden ze weer nat. Nu weet mijn contactpersoon zo ongeveer wel wat voor persoon ik ben. Ze vond dan ook zowel het openings- als afscheidsnummer kenmerkend voor mij.
Alleen het laatste gedeelte (dus waar we nog even gezellig napraten) is nog niet geregeld, daarvoor moet ik nog een paar bezoekjes op lokatie afleggen en wat dingetjes regelen. Maar dat komt nog wel, ik reken erop dat ik nog genoeg reservetijd heb.

De eerste definitieve stappen zijn dus nu gezet. Ook dat geeft rust.

Dank je wel M voor het noteren van mijn wensen, we gaan er samen iets moois van maken.

update 14-11
Vandaag heeft M wat mogelijkheden aangegeven waarvoor dank. Ik denk dat we er uit al uit zijn.

update 29-11
De offerte van M ontvangen, moet zeggen dat hij er “netjes” uitzag. We hebben de afspraak gemaakt dat binnen afzienbare tijd de uitgekozen lokatie gaan bezoeken om het geheel door te nemen. We gaan een drukke tijd tegemoet dus afgesproken dat we dit maar eens na de feestdagen gaan doen.

 

3 antwoorden
 1. Piet Molenkamp
  Piet Molenkamp zegt:

  Wat een verhaal Antoine,
  Met een lach en een traan, en lees door de teksten heen dat het meer de lach is.
  Ga zo door zolang als het je toegestaan is en neem dan de juiste beslissingen.
  Veel is zo herkenbaar vanuit onze ervaringen.
  Van mijn vrouw al een jaar of 8 en van mij sinds dit jaar.
  Gelukkig zijn wij ( voor zo ver dat kan) schoon verklaard. Maar de kwalen die eronder liggen komen nu naar boven door de onderzoeken die op de diagnose kanker gedaan worden. Mijn vrouw een stuk of 10, en ben best wel heel bezorgt daarover. Voor mij zijn er een paar die eigenlijk bevestigen dat ik ze al had.
  Knap van jou dat je er zo open over kan praten en daarmee bevestigt dat je er toch niets aan kunt doen en afhankelijk ben van de artsen en de natuur.
  Als de tijd daar is kom ik graag als eerbetoon aan alles wat je doorgemaakt heb een Brat- und Currywurst nuttigen van de foodtruck, die ergens op een leuk plekje na de crematie opgesteld staat. En zet er dan voor mij een flesje whisky neer die ik zal delen met een aantal aanwezige liefhebbers. Ik zorg voor de glaasjes.
  Ik houd je in de gaten.
  Groeten Piet

  Beantwoorden
 2. Dik ten Brinke
  Dik ten Brinke zegt:

  Ja, als ik dit lees ben je wel erg sterk Twan, alles zelf regelen deed mijn zwager ook tot de laatste minuut alles zelf geregeld .
  Zoals van de week ons telefonisch gesprek was ook hart verwarmend je staat er erg sterk in en positief.
  Daar moet ieder toch wel waardering voor hebben en even slikken.
  Sterkte man en groetjes van ons.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.